Çin, Starlink’e rakip olacak

Çin‘in devlete ait bir kuruluşu, ABD‘li Space X şirketinin Starlink‘in küresel internet ağına rakip olacak bir mega uydu takımının ilk parti uydularını pazartesi günü fırlattı. Devlet destekli bir gazetenin haberine göre;
Bu fırlatma, Pekin’in uzayda yaklaşık 5.500 uydusu bulunan ve tüketiciler, şirketler ve hükümet kurumları tarafından kullanılan büyüyen bir ticari geniş bant takımyıldızı olan Starlink’in kendi versiyonunu yaratma stratejik hedefinde önemli bir adım teşkil ediyor.
Dünya’nın alt yörüngelerini ele geçirme yarışının askeri sonuçları da var ve savaşan ülkeler arasındaki güç dengelerini etkileme potansiyeli var.
China Securities Journal’ın haberine göre, Shanghai Spacecom Uydu Teknolojisi (SSST) öncülüğünde gerçekleştirilen fırlatma, Çin’in kuzeyindeki Şansi eyaletinde bulunan ve ülkenin başlıca uydu ve füze fırlatma merkezlerinden biri olan Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Fırlatma, SSST’nin geçen yıl başlattığı ve 15 binden fazla alçak Dünya yörüngesi (LEO) uydusunu konuşlandırmayı amaçlayan “G60 Starlink Planı” olarak da bilinen “Bin Yelken Takımyıldızı” planının bir parçası.
LEO uyduları genellikle Dünya yüzeyinden 300 km ile 2.000 km arasındaki yüksekliklerde çalışırlar ve daha yüksek yörüngelerdeki uydulara göre daha ucuz olmaları ve daha verimli iletim sağlamaları gibi bir avantajları vardır.
Milyarder Elon Musk’ın işlettiği Starlink’in ABD’de şu ana kadar on binlerce kullanıcısı bulunuyor ve kendi türünün en büyüğü olacak on binlerce uyduyu daha sistemine eklemeyi planlıyor.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndaki (PLA) araştırmacılar, son iki yıldır Starlink‘in Ukrayna’daki savaşta konuşlandırılmasını inceliyor ve ülkenin ABD ile askeri bir çatışmaya girmesi durumunda bunun Çin için oluşturduğu riskler konusunda defalarca uyarıda bulunuyor.
Ocak ayında PLA’nın bir yayın organında yayınlanan bir köşe yazısında, Starlink’in konuşlandırılması “çeşitli ülkelerin uzay varlıklarının güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit” olarak tanımlandı.
SSST‘nin “Bin Yelken Takımyıldızı”, Çin’in SpaceX ile arasındaki farkı kapatabilmesini umduğu üç “on bin yıldız takımyıldızı” planından biri.
SSST’nin planı bu yıl 108 uydu fırlatmak, 2025 yılı sonuna kadar 648 uyduyu uzaya göndermek, 2027 yılına kadar “küresel ağ kapsamı” sağlamak ve 2030 yılına kadar 15 bin uyduyu konuşlandırmak.
SSST, rapora ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

TeknobooX.com Olarak Türkiye ve Dünya’da gelişen teknoloji haberlerini hızlı ve kolay bir şekilde sizlere ulaştırmayı amaç edinmiştir. Sizlerde gelişen teknoloji haberlerinden haberdar olmak istiyorsanız, sitemizi takip edebilirsiniz.

2 hakkında düşünceler “Çin, Starlink’e rakip olacak

  • Çin’in Starlink’e rakip olacak bir proje geliştirmesi hakkında yazdığınız bu bilgilendirici yazı için teşekkürler. Uydu internet hizmetleri alanında rekabetin artması, kullanıcılar için daha geniş kapsam ve daha iyi hizmet anlamına geliyor. Çin’in bu alanda yaptığı yatırımlar ve teknolojik gelişmeler gerçekten etkileyici. Özellikle kırsal ve uzak bölgelerde internet erişiminin artırılması konusundaki potansiyel faydaları görmek heyecan verici. Bu projelerin ilerleyişini ve gelecekteki etkilerini merakla takip edeceğim. Yazılarınızın devamını bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunları da beğenebilirsin