Windows 11 2024 Güncelleştirmesi ne zaman yayınlanacak?

Windows 11 2024 güncelleştirmenin iki temel yolu vardır. Birincisi ve tartışmasız en kullanışlı olanı, Surface Pro 10 veya HP OmniBook X gibi yeni bir Qualcomm Snapdragon X PC edinmektir. Şu anda satın alınabilen bu dizüstü bilgisayarlar, Windows 11 sürüm 24H2’yi lansman gününde (18 Haziran) aldı, yani bu güncellemeyi kutudan çıkar çıkmaz aldılar. Diğer Copilot+ PC’ler de bu güncelleme önceden yüklenmiş olarak piyasaya sürülecek.

Ancak Copilot+ olmayan mevcut bilgisayarlar için Windows 11 2024 Güncelleştirmesi’nin Eylül zaman diliminde yayınlanması bekleniyor. Bu dizüstü bilgisayarlar için Copilot+ özellikleri mevcut olmayacak çünkü şu anda piyasadaki hiçbir PC’de bu özelliklerin hepsini kullanabilecek kadar güçlü bir NPU yok.

Windows 11 2024 Güncelleştirmesi ücretsiz mi?

Microsoft, son birkaç yıldır Windows için ücretsiz yazılım güncelleştirmeleri sunuyor ve elbette bu, Windows 11 sürüm 24H2 ile değişmiyor. Zaten Windows 11 kullanıyorsanız bu güncelleştirmenin ücretsiz olarak sunulmasını bekleyebilirsiniz ve sistem gereksinimleri değişmemelidir.

Ancak, Copilot+ özelliklerinin çoğu yeni donanım gerektirir, özellikle 40TOPS’tan fazla AI performansına sahip özel bir NPU. 18 Haziran 2024’ten önce piyasaya sürülen hiçbir PC’de böyle bir NPU yoktur, bu da bu yeni özellikleri elde etmek için tamamen yeni bir cihaza para harcamanız gerektiği anlamına gelir. Qualcomm Snapdragon X serisi çiplere veya yılın ilerleyen zamanlarında piyasaya sürülecek olan Intel Lunar Lake ve AMD Ryzen AI 300 serisi çiplere sahip bir dizüstü bilgisayara ihtiyacınız olacak.

Windows 11 sürüm 24H2’ye yükseltme yapmak zorunda kalacak mıyım?

Windows 11 2024 Güncelleştirme

Zorunlu olan aylık kümülatif güncelleştirmelerin aksine, Windows 11 sürüm 24H2 gibi özellik güncelleştirmeleri, geçerli Windows sürümleri desteklendiği sürece kullanıcılar için genellikle tamamen isteğe bağlıdır. Esasen, zaten Windows 11’in en son sürümünü kullanıyorsanız, hemen sürüm 24H2’ye yükseltmeniz gerekmez.

Ancak, Windows 11’in çalışma şekli, her özellik güncelleştirmesinin iki yıl (Enterprise ve Education sürümleri için üç yıl) desteklenmesidir. Mevcut sürümünüz için destek süresinin sonuna yaklaştığınızda, daha yeni bir sürüme yükseltme yapmak zorunda kalacaksınız. Orijinal Windows 11 sürümü, Home ve Pro sürümleri için zaten destekleniyor ve Windows 11 sürüm 22H2’yi çalıştırıyorsanız, bu sürüm bu yılın ilerleyen zamanlarında kullanım ömrünün sonuna ulaşacak. Kullanıcıların, sürüme kadar geçen aylarda muhtemelen 23H2 veya 24H2 sürümüne yükseltme yapması gerekecektir.

Windows 11 2024 Güncelleştirmesi’ndeki yenilikler neler?

Windows 11 2024 Güncelleştirme

Windows 11 2024 Güncelleştirmesi hala geliştirilme aşamasında ve henüz dahil edilen her özelliği bilmiyor olabiliriz. Ancak, neyin geleceğine dair oldukça iyi bir fikrimiz var ve Copilot+’ın tanıtımıyla birlikte büyük odak noktası yapay zeka. Bir bakalım.

AI, son bir yıldır Windows’un temel odak noktasıydı, ancak Windows 11 sürüm 24H2 bunu gerçekten bir üst seviyeye taşıyor. Öyle ki Microsoft, bu güncellemede AI özellikleri için Copilot+ adında yeni bir marka sunmaya karar verdi. Bu, bir sinirsel işlem biriminin veya NPU’nun gücü sayesinde PC’nizde yerel olarak çalışabilen çok çeşitli AI özellikleri için kullanılan bir şemsiye terimdir. Bu özellikler, en az 40TOPS performansa sahip bir NPU gerektirir ve bunu başaran ilk seri Qualcomm Snapdragon X serisi olurken, bunu AMD Ryzen AI 300 serisi ve Intel’in Lunar Lake serisi takip eder.

Bu özelliklerin en önemli özelliği, resmi duyurudan önce “AI Explorer” olarak anılan Recall’dır. Recall, Windows 10’da etkinliğinizin geçmişini görüntülemenize ve daha önce yaptığınız şeye kolayca geri dönmenize olanak tanıyan bir özellik olan Timeline’ın bir tür devamıdır. Timeline’ın sorunu, her şeyin manuel olmasıydı, bu nedenle uzun süre kaydırmak zorunda kalabilir ve istediğinizi bulamayabilirsiniz.

Recall, üzerinde çalıştığınız şeyleri doğal dille arayarak bulabilir. Yani, bilgisayarlar hakkında bir makale yazıyorsanız, “geçen hafta üzerinde çalıştığım bilgisayarlar hakkındaki belgeyi bana göster” diyebilirsiniz ve Windows 11 bunu sizin için bulabilir. Ne yazık ki, bu özellik yalnızca lansman sırasında Windows Insider’lar için kullanılabilir, bu nedenle çoğu kişi henüz kullanamaz.

Ancak çok daha fazla AI özelliği var. Özellikle oyun oynamayı seviyorsanız, Auto Super Resolution dikkat çekici bir özellik. Bu, doğası gereği Nvidia’nın DLSS’sine benziyor ancak Windows’a entegre değil, bu nedenle tüm oyunlarınız performansta önemli bir düşüş yaşamadan daha keskin görünüyor.

Aslında, GPU’dan biraz yük aldığı için daha yüksek kare hızında çalışabilirler. Copilot+’ın bir parçası olan diğer AI özellikleri arasında, 44 dilden herhangi birinden gerçek zamanlı olarak İngilizce’ye altyazı çevirme yeteneğine sahip canlı altyazılar ve metin istemine dayalı altyazılar üreten Cocreator özelliği yer alıyor ve artık NPU’yu kullanarak cihazınızda yerel olarak çalışabiliyor.

Microsoft ayrıca, yeni NPU’ların eklenen gücü sayesinde yepyeni yeteneklere sahip olan Windows Studio Effects’i de genişletiyor. Artık, arka plan bulanıklığı, otomatik çerçeveleme ve göz temasının yanı sıra Studio Effects, gerçek zamanlı olarak aydınlatmayı düzeltebilir ve farklı türde filtreler ekleyebilir.

Yapay zeka, Windows 11 2024 Güncelleştirmesi için büyük bir öneme sahip ve mevcut hiçbir PC bu özellikleri destekleyemiyor. Qualcomm Snapdragon X cihazları bunu başaran ilk cihazlar olacak.

Windows 11 Dosya Gezgini bu sefer başka bir yeniden tasarıma sahip olmayacak, ancak bu güncellemeyle birlikte bazı önemli yükseltmeler alıyor. Başlangıç ​​olarak, 23H2 sürümü 7Z ve TAR dosyalarını (diğer arşiv türlerinin yanı sıra) açma desteğini ekledikten sonra, artık bunları oluşturabileceksiniz. Microsoft, dosyaları bu arşivlerden birine sıkıştırmanıza olanak tanıyan yeni bir iletişim kutusu ekledi ve ekstra kontrol derecesine ihtiyacınız varsa kullanmak istediğiniz sıkıştırma yöntemini ve ayarlarını bile seçebilirsiniz.

Ayrıca Microsoft, Dosya Gezgini içerik menüsünde daha önce yalnızca simge olan düğme satırlarını artık etiketleyecek; bu sayede, kullanmak isteyeceğiniz en yaygın seçenekleri hızla bulmanız kolaylaşacak.

Linux terminaline alışkınsanız, sudo komutu desteğinin sonunda Windows 11 2024 Güncelleştirmesi ile Windows 11’e geldiğini öğrenince çok sevinebilirsiniz. Sudo, bir komut için izinleri yükseltmenize, yani komutu bir yönetici olarak çalıştırmanıza olanak tanıyan basit bir talimattır. Bu komutla, normal bir kullanıcı olarak bir Komut istemi açsanız bile, artık aynı pencerede yönetici ayrıcalıkları gerektiren istemleri çalıştırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, yönetici olarak çalıştırmak istediğiniz komuttan önce sudo yazmaktır.

Windows 11, sudo’nun nasıl çalıştığına ilişkin seçenekleri içerecek; örneğin komutu yeni bir pencerede veya satır içi olarak çalıştırarak deneyimi tercihlerinize göre uyarlayabilirsiniz.

Microsoft ayrıca bu güncellemeyle güç tasarrufu özelliklerini ikiye katlıyor ve pilleri olmayan hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayarlarda güç tüketimini azaltabilen bir Enerji Tasarrufu modu sunuyor. Bu, adından da anlaşılacağı gibi yalnızca pilleri olan dizüstü bilgisayarlarda bulunan pil tasarrufunun bir uzantısıdır.

Bu değişiklikle, genel performanstan ödün vererek bilgisayarınızın güç tüketimini azaltabilir, böylece Microsoft’un büyük önem verdiği elektrik faturanızı ve karbon emisyonlarınızı düşürebilirsiniz.

Güç konusuna gelince, bu yeni güncelleme kapak ve güç düğmesiyle ilgili güç ayarlarını doğrudan Ayarlar uygulamasına taşıyacak ve bu özellikleri barındıran Denetim Masası sayfasına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak.

Telefonunuzu web kamerası olarak kullanın

Test için mevcut olmasa da, bazı dikkatli hayranlar tarafından fark edilen bir özellik, belirli telefonları dizüstü bilgisayarınız için bir web kamerası olarak kullanma yeteneğidir. Bu, Phone Link uygulamasından bağımsız olan yeni bir mobil cihaz bağlama özelliğine dayanacaktır.

32-bit Arm uygulamaları için artık destek yok ve daha iyi Arm optimizasyonu

Yeni bir özellik olmasa da, Windows’un bir sonraki sürümünün Android ve iOS gibi diğer Arm merkezli platformların izinden giderek 32 bit Arm uygulamalarını desteklemeyeceği doğrulandı.

Bu sürüm ayrıca Arm cihazları için önemli iyileştirmeler içerecek ve bu, Qualcomm Snapdragon X Elite’li yeni cihazların yaz aylarında piyasaya sürülmesinin büyük bir nedeni. Bu iyileştirmelerin tam olarak ne olduğu belli değil, ancak bu tür cihazlarda geliştirilmiş performans ve verimlilik kesinlikle memnuniyetle karşılanacaktır.

Hızlı ayarlar iyileştirmeleri

Windows 11 2024 Güncelleştirmesi, Hızlı Ayarlar paneli için bazı iyileştirmeler de sunabilir. Şu anda Insider’larla test ediliyor, hızlı eylemler listesi artık kaydırılabiliyor, bu nedenle altıdan fazla eklerseniz panelin büyüdüğünü görmezsiniz ve ek eylemler ek sayfalarda saklanır.

VPN hızlı işlem arayüzünde de iyileştirmeler var ve bu panelde gösterilen Wi-Fi listesi artık bir yenileme düğmesi içeriyor.

Çeşitli değişiklikler

Yukarıdaki daha büyük değişikliklere ek olarak, Windows 11 sürüm 24H2 ayrıca bazı daha küçük iyileştirmeler ve yeni özellikler de içeriyor. Bunlardan biri, tamamen yeni bir kurulumla özel yapım bir PC kuran kullanıcılar için Wi-Fi gibi sürücüleri kurulum sırasında yükleme yeteneğidir. Sürücülerden bahsetmişken, bu güncelleme ayrıca Mopria sertifikalı olmayan yazıcılar için desteği kaldıran bir “Windows korumalı yazdırma modu” da içeriyor. Mopria sertifikalı yazıcıların çalışması için sürücülere ihtiyaç duymazlar ve Windows’ta yazdırmanın geleceğidirler.

Ek olarak, Windows’un bu sürümü USB4 sürüm 2.0’ı veya USB4 80Gbps’yi resmi olarak destekleyen ilk sürüm olacak. Bu yeni standart, 80Gbps’ye kadar çift yönlü bant genişliği veya tek yönde 120Gbps’ye kadar bant genişliği vaat ediyor ve 2024 Razer Blade 18 gibi dizüstü bilgisayarlar tarafından desteklenecek.

Daha küçük değişiklikler arasında, görev çubuğunuzdaki internet simgesine sağ tıklayarak internetinizle ilgili sorunları teşhis etme olanağı da yer alıyor. Artık yeni bir ağa bağlanıldığında bu simge animasyonlu hale geliyor.

Bu güncelleme ayrıca bazı eski şeyleri geride bırakıyor, Windows Mixed Reality desteğinin kaldırılmasıyla başlayarak, mevcut kulaklıklar bu güncellemeyle tamamen işe yaramaz hale geliyor. Cortana, Mail & Calendar, People ve Maps gibi bazı uygulamalar da artık varsayılan olarak dahil edilmeyecek, ancak bunları yine de yükleyebilirsiniz.

TeknobooX.com Olarak Türkiye ve Dünya’da gelişen teknoloji haberlerini hızlı ve kolay bir şekilde sizlere ulaştırmayı amaç edinmiştir. Sizlerde gelişen teknoloji haberlerinden haberdar olmak istiyorsanız, sitemizi takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunları da beğenebilirsin