Google’ın en yeni Pixel 8a‘sı çok yönlü olmayı hedefliyor ancak beklentilerin biraz altında kalıyor. Google’ın Pixel A serisi akıllı telefonları her zaman güvenilir akıllı telefon fotoğrafçılığı için orta sınıf cihazlar olmuştur ve performans açısından pek önemli değildir. Bu fiyat noktasındaki diğer tüm markalarla karşılaştırıldığında her zaman en temiz ve en güncel Android yazılım deneyimini (güvenilir güncelleme zaman çizelgeleriyle birlikte) sundukları için, sıradan bir Android yazılım deneyimi isteyenler için de tercih edilen cihazlar oldular.
Kısacası Google’ın Pixel A serisi, oyun veya pil ömrü açısından en iyi cihazlar olmasa da ortalama tüketici için cazip bir seçimdi. Ancak Google‘ın onu zamana göre yükseltmesi gerekiyordu; diğer markalarla rekabet edebilmek için daha fazla özelliği sıkıştırmak istiyordu ve bu nedenle Türkiye’de piyasaya sürülen çok ilginç ve özelliklerle dolu bir Pixel 7a’ya sahip olduk.
Zaman değişiyor ve Google bu kullanışlı küçük akıllı telefonun fiyatını bir kez daha başlangıç fiyatına yükseltti. Google’ın sunduğu bu çoğunlukla uygun fiyatlı teklifin, Çin markaları ve Samsung‘un gerçekten ilginç bazı akıllı telefonlarıyla rekabet ettiğini görecek. Google, bu yıl Tensor G3’ü tercih ederek A serisinin AI akıllılarını yükseltirken (neredeyse Pixel 8 ile aynı seviyeye getiriyor).
Bu özelliklerin, bu fiyat noktasında daha iyi ham performans sunan bir dizi cihazla karşılaştırıldığında nasıl bir araya geldiğini görmek ilginç. Pixel 8a‘yı birkaç haftadır kullanıyorum ve işte bu yüzden onun bir sonraki premium akıllı telefonunuz olma ihtimalinin küçük bir ihtimal olduğuna inanıyorum.
Google Pixel 8a, Türkiye’de birden fazla depolama seçeneğiyle sunulan ilk A serisi akıllı telefondur. Temel 8 GB RAM ve 128 GB depolama varyantının fiyatı 8.000’dir. Yeni 256GB depolama varyantı ise 10.000 TL fiyatla satılıyor. Biraz daha fazla harcama yapıp 256GB depolama seçeneğini almak hiç akıllıca gibi görünse de (daha fazla depolama alanına sahip olmak her zaman daha iyidir), rakiplerin bu fiyat noktasında neler sunduğuna bir göz attığınızda fikrinizi değiştireceksiniz. bizim kararımız.
Google, kutuda her zamanki gibi şarj ve veri aktarımı için Type-C’den Type-C’ye USB kablosu, veri aktarımı için USB Type-A adaptörü ve SIM çıkarma aracı sunuyor.
Google Pixel 8a, özellikle bu modele özel yeni Aloe ve Bay kaplamalarıyla kesinlikle çok çekici bir tasarıma sahip. Telefon, köşeli çoğunlukla kare tasarımdan, çok rahat bir tutuş hissi veren daha yuvarlak bir görünüme geçiş yaptı. Kompakt genel boyutları göz önüne alındığında, tek elle de oldukça kolay idare edilebilir.
Donanım özellikleri veya övünme hakları tam olarak Pixel 8a’nın öne çıkan özellikleri değil, ancak fiyatı akılda tutularak bazı ilginç şeyler pişiriliyor. Yeni başlayanlar için, şu anda Pixel 7a’da bulunan Tensor G2 ile mümkün olmayan bir dizi AI özelliğini (bazıları yerleşik, bazıları değil) etkinleştiren Tensor G3 SoC var. İşlemciye ayrıca daha iyi güvenlik için Google’ın Titan M2 yardımcı işlemcisi eşlik ediyor.
Tensor G3 ayrıca Pixel 8 ve Pixel 8 Pro ile birlikte kullanıma sunulan yeni ve güvenli Yüz Tanıma Kilidi özelliğini de etkinleştiriyor. İnceleme süresi boyunca, yüzümün selfie kamerası tarafından net bir şekilde görülebilmesine yetecek kadar ışık olması koşuluyla kusursuz çalıştı. Aksi takdirde kusursuz çalışan parmak izi okuyucuyu kullanmak zorunda kaldım.
Tensor G3 ayrıca iletişim standartları söz konusu olduğunda mütevazi Pixel 8a’yı daha premium Pixel 8 ve Pixel 8 Pro ile aynı seviyeye getiriyor. Evde veya ofiste sağlam veri bağlantısı için Wi-Fi 6 ve hem Pixel aksesuarlarına hem de üçüncü taraf aksesuarlara bağlanmak için fazlasıyla yeterli olması gereken Bluetooth 5.3 var. Ayrıca, olağan küresel konumlandırma sistemleri desteğinin yanı sıra NFC ve Google Cast özelliği de dahildir. Hala fiziksel bir SIM yuvasının yanı sıra ikili bekleme ve çeşitli 5G bantlarını destekleyen bir eSIM’e sahip oluyorsunuz.
Pixel 8a, Google’ın Android 14 tabanlı Pixel kullanıcı arayüzü tarafından desteklenmektedir. Pixel 8 ve 8 Pro cihazlarında olduğu gibi, Google ayrıca 7 yıllık işletim sistemi, güvenlik ve Özellik Drop güncellemeleri sağlar; bu, çok az akıllı telefon markasının karşılayabileceği bir şeydir hem bu fiyat noktasında hem de üstünde. Yeni Tensor G3 işlemcinin Google’ın gelecekteki Android deneyimlerine uygun şekilde güç sağlayıp sağlayamayacağını zaman gösterecek olsa da, bu tür taahhütler, konu yazılım desteği olduğunda bir marka hakkında çok şey ifade ediyor (hayır, satış sonrası destekten bahsetmedim).
Pixel kullanıcı arayüzüne gelince, geçen yılın sonlarında piyasaya sürülen Pixel 8 ve Pixel 8 Pro cihazlarında gördüklerimize çok benziyor. O zamandan beri birkaç ekleme yapıldı. Arka planda bir fotoğrafın yanı sıra önde arama ve mesaj düğmeleri bulunan yeni Bireysel iletişim widget’ı gibi eğlenceli widget’ları (sistem teması ve vurgularıyla mükemmel şekilde eşleşen) kesinlikle seviyorum.
Ayrıca yeni olan, ana ekranınızı fotoğraf çekmek ve sabitlemek için bir panoya dönüştüren Anlık Görüntü widget’ıdır. Bir görüntüyü anında ana ekrana kaydedip sabitlemek için kendi kamera düğmesi vardır ve ayrıca cihazın kilidini her açtığınızda bir hatırlatma görevi görür.
Ayrıca premium Pixel 8 ve Pixel 8 Pro’da Ses Silgisi (herhangi bir videodaki istenmeyen sesleri silebilen), Magic Editor (konuları kaldırabilen, taşıyabilen ve fotoğrafları iyileştirebilen) ve Magic Editor gibi çok sayıda AI özellikli özellik bulunmaktadır. En İyi Çekim (başka bir yüz ifadesini seçmenizi sağlar), bu da onu burada yapar. Hepsi etkileyici bir şekilde çalışıyor ve ihtiyacınız olduğu sürece hile değil, sağlam özellik eklentileri oldukları bir noktaya ulaştılar.
Tensor G3 işlemci, Google’ın yapay zeka ve makine öğrenimi gereksinimleri göz önünde bulundurularak tasarlanmış olsa da, konu günlük uygulamaları ve sıradan oyunları çalıştırmak olduğunda hiç de fena değil. Dolayısıyla, telefonlarını günlük olarak sosyal medya uygulamaları ve çağrılar için kullanan sıradan kullanıcıların çoğu, bununla ilgili herhangi bir sorunu gerçekten fark etmeyecektir. Ancak bir oyunu veya kamerayı çalıştırdığınızda, bu telefonun da işe yarayacak şekilde tasarlanmadığı açıkça ortaya çıkıyor.
Sentetik kıyaslamalardan yola çıkan telefon, AnTuTu’da 8,69,163 puan alarak normalden daha düşük puanlar alırken, Geekbench’in tek ve çok çekirdekli testlerinde ise daha kabul edilebilir 1,580 ve 3,558 puanları başardı. Bu puanlara göre orta sınıf Poco F6 ile aynı performansı gösteriyor. Ancak en yeni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 SoC ile donatılmış iQoo 12 gibi cihazlarla hiçbir şekilde karşılaştırılamaz. benzer şekilde fiyatlandırıldı ve 1,98,3471 AnTuTu puanını (bağımsız testlerimizde) başardı; bu, Pixel 8a’nın iki katından fazla.
Bir oyunu başlattığınızda, işte o zaman Tensor G3’ün sınırlamalarını deneyimlemeye başlarsınız. Call of Duty: Mobile, Ultra grafiklerde ve hatta Çok Yüksek grafiklerde oynanabiliyordu ancak oyun sırasında birkaç karenin atlanması nedeniyle bu fiyat noktasında ve altında mevcut olan çoğu akıllı telefon kadar duyarlı değildi. Telefon ayrıca 3D oyunlar oynarken de oldukça ısınıyor.
Oyunlar bir yana, telefonun kameralarını kullanırken bazı gerçek dünya sorunlarıyla daha karşılaştım. Kamera uygulamasını çalıştırdığınızda, telefonun ısınması yalnızca 5 dakika sürer ve video çekmeye başladığınızda (4K veya hatta 1080p) ısınmaya devam eder. Öğleden sonra güneşinde yaklaşık 10 dakika sonra telefon tutulamayacak kadar ısındı, ancak daha sonra altta yatan başka sorunları fark ettim.
Isıtmayı azaltmak için ekranın zar zor görülebilecek noktaya kadar otomatik olarak karartılmasının yanı sıra (vizörde ne olduğunu söylemek zorlaşıyor), telefonun manuel kontrolleri de kayboluyor. Her zamanki Beyaz Dengesi, Gölge ve Parlaklık kontrollerine ek olarak Gölge kontrolü kaybolur ve telefon soğuduktan sonra yeniden görünür.
Güzel ve sıcak olduğunda (karışık kamera kullanımı yaklaşık 10 dakika sürer), telefon sizi “çok sıcak” olduğu, “kaydın aniden bitebileceği” ve aşırı ısınmayı telafi etmek için “video kalitesinin düşeceği” konusunda uyaracaktır. . Açıkçası bu, Google’ın her zaman telefonlarına dahil etmeyi reddettiği, bunun yerine “yazılım optimizasyonlarını” tercih ettiği ve yukarıdaki mesajlardan da açıkça anlayabileceğiniz gibi işe yaramayan bir soğutma sisteminin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Bu sorunlar kamera deneyimini bozar. Ancak bu tür ısınma sorunlarının Pixel 8 Pro’da çok da önemli olmaması biraz garip. En iyi tahminim, bunun Pixel 8a’nın kompakt boyutuna bağlı olduğu yönünde. Pixel 8 Pro’da olduğu gibi, Pixel 8a da Portre modunda aynı sorunu yaşıyor; burada arka arkaya birkaç Portre çekimine tıkladıktan sonra telefon deklanşör düğmesini grileştiriyor (tam arabellek sayesinde), bu da birkaç kaçırılan anın ortaya çıkmasına neden olabilir. Aslında Pixel 8a, optimum performans için daha soğuk iklimlerde çalışmaya daha uygundur ve bu nedenle bir sonraki yaz tatilinizde yanınızda taşıyabileceğiniz bir telefon değildir.
Daha büyük pili göz önüne alındığında, Pixel 8a’nın pil ömrü ne yazık ki Pixel 7a ile başardıklarımızdan daha uzun sürmedi. Telefon, video döngü pil testimizde ancak 12 saat 15 dakika dayandı; bu, hiçbir standarda göre mükemmel değil ve bu, esas olarak Pixel 7a’daki 90Hz ekrana karşı 120Hz ekranın kullanımına bağlı olabilir.
Gündelik kullanımda (kamera veya oyun hariç), telefonun bir günden daha uzun süre dayanmasını sağlamak mümkündür, ancak günün sonunda, depoda yalnızca yüzde 20 civarında bir miktar kaldığında, onu şarja takmanız gerekecektir. Yoğun kullanımda (çok sayıda çağrı) bu telefon tüm gün dayanmayacaktır ve eve giderken ofisinizden çıkmadan önce şarjı tamamlamanız gerekebilir.
Google Pixel 8a ayrıca diğer yeni Pixel modellerine (Pro Controls olmadan) sunulan daha yeni kamera arayüzünü de devralıyor. Burada farklı bir şey yok ve sol üst köşenin yakınındaki ayarlar simgesine dokunduktan sonra temel Beyaz Dengesi, Gölgeler ve Parlaklık kaydırıcılarına erişilebiliyor. Değişmeyen şey kameralar. Google, Pixel 7a’nın arka ve ön kameralarını korudu ve bu, esas olarak yeni işlemci nedeniyle bazı küçük iyileştirmeler görebileceğimiz anlamına geliyor.
Birincil kameradan çekilen fotoğraflar, iyi bir dinamik aralığa sahip doğal renkler sergiliyor, ancak bazı fotoğraflarda, özellikle de kontrast aydınlatmalı fotoğraflarda bazı abartılı vurguları fark etmek kolaydı. Fotoğraflar, Pixel 8 Pro’nun aksine, Pixel kameraların bir süredir sahip olduğu tipik olarak daha soğuk renk tonlarını sergiliyor.
Neyse ki çekim sırasında bunu düzeltmenize olanak sağlayacak bir beyaz dengesi kaydırıcısı var. Dış mekanda ve iç mekanda veya düşük veya loş ortamlarda çekim yaparken gürültü iyi bir şekilde kontrol ediliyor. Dijital 2X yakınlaştırma odak uzaklığından elde edilen sonuçlar gün ışığında iyidir ancak düşük ışıkta fark edilir derecede daha az ayrıntı gösterir, bu nedenle loş ışıkta bundan kaçınmak en iyisidir.
Arka kamera kullanılarak çekilen portreler iyi ayrıntı ve kenar algılama gösterir, ancak özellikle yapay aydınlatma veya düşük ışık altındaki nesneleri çekerken çok fazla gürültü ortaya çıkar. Gerçekten de, Portre modunda 2X yakınlaştırmadan kaçınmak en iyisidir ve çoğu kullanıcı, Portre modunda varsayılan 1,7X yakınlaştırmayı istenmeyen bozulmalardan kurtulmak için yeterli bulacaktır.
Selfie’ler bol miktarda ayrıntı barındırır ancak kenarları eşit şekilde algılayamayan, nesnenin etrafında fark edilebilir sınırlara yol açan biraz agresif kenar algılama özelliğine sahiptir. Ten tonları oldukça doğal görünüyor, ancak selfie kamerasının parlak arka plan aydınlatmasını kaldıramadığını ve bunun da arka planların sönük kalmasına neden olduğunu fark ettim.
Ultra geniş kamera, mükemmel ayrıntılara ve iyi dinamik aralığa sahip etkileyici fotoğraflar çeker ve birincil kamerayla karşılaştırıldığında çerçeveye çok daha fazlasını sığdırmayı başarır. Google’ın her iki arka kameranın renk tonlarını nasıl mükemmel bir şekilde eşleştirdiğini görmek de güzel ki bu fiyat noktasında hala nadir görülen bir durum.
Video kalitesi, kaliteyi otomatik olarak düşürürken telefonun ne kadar ısındığına bağlı olarak biraz isabetli veya eksik olabilir. Yine de çok sayıda örnek almayı başardım ve 4K 30 fps video, iyi kalite ve kontrastı yöneterek bu telefon için en iyi noktaya ulaşmış gibi görünüyor. Ancak kamera bazı nedenlerden dolayı kaydırma sırasında odağı koruyamıyor ve bunu yaparken nesnelerin biraz yumuşak görünmesine neden oluyor. Düşük ışıkta video kayıtları bu fiyat noktasındaki bir akıllı telefon için o kadar da iyi değil; görüntülerde biraz gürültü ve dokular genel olarak biraz yumuşak görünüyor.
TeknobooX.com Olarak Türkiye ve Dünya’da gelişen teknoloji haberlerini hızlı ve kolay bir şekilde sizlere ulaştırmayı amaç edinmiştir. Sizlerde gelişen teknoloji haberlerinden haberdar olmak istiyorsanız, sitemizi takip edebilirsiniz.